Streepje

streepje

Ik las een column van een Amerikaanse die verliefd was geworden omdat haar geliefde in zijn berichtjes niet alleen het korte (afbrekings)streepje gebruikte, maar ook het langere gedachtestreepje. Dat deed me ergens aan denken. In het huis van de interpunctie zijn er allerlei streepjes, maar ik ben hét streepje uit de ondertiteling nog nooit tegengekomen in een opsomming van leestekens.
Als het handiger is om twee sprekers in één ondertitel te hebben, begint wat nummer twee zegt steeds op de onderste van de twee regels waaruit ondertiteling vrijwel altijd bestaat. En dan begint regel twee met een streepje. Dat is het streepje dat typografen kennen als een divisie, en spellingkenners als het afbreekteken, het koppelteken en het weglatingsstreepje. Ondertitelaars hebben er nog een andere naam voor: het tweede-sprekersstreepje. Een simpel, adequaat teken om duidelijk te maken dat er iemand anders aan het woord is dan op de eerste regel. Op sommige zenders wordt het nog gevolgd door een spatie voor het eerste woord begint, maar meestal niet.
Heel soms staat er ook een streepje voor wat de eerste spreker zegt. Dat duidt er veelal op dat de vertaling afkomstig is uit een buitenland én helaas vrijwel ook altijd op een mindere vertaling. Dus hoed u voor het eerste-sprekersstreepje.
En als er iemand verliefd wordt op een ander vanwege het gebruik van het tweede-sprekersstreepje, hoor ik dat graag.

PS Zo zijn er nog meer termen die alleen ondertitelaars kennen of die zij alleen in die specifieke betekenis gebruiken. Vat dit dus maar op als het eerste lemma uit het ‘Klein woordenboek van de ondertitelaar’.

PPS In Vlaanderen noemt men het ook wel het repliekstreepje, een benaming die een enkele Nederlandse ondertitelaar heeft overgenomen.

Advertenties

Een gedachte over “Streepje

  1. Pingback: De geschiedenis van het streepje | Klein woordenboek van de ondertitelaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s