Spotten

spotting

Er wordt niet naar ze gekeken, is wat hier wordt gezegd, zal de ondertitellezer denken. Maar ondertitelaars begrijpen dat anders.

Ondertiteling moet natuurlijk synchroon lopen met wat er wordt gezegd. Dus moet er bepaald worden wanneer een ondertitel in beeld verschijnt en weer verdwijnt. ‘Spotten’ is de term die daar het meest voor wordt gebruikt, al hoor je ‘timen’ ook wel eens. En sinds de digitalisering, die ook in dit vak grote gevolgen heeft gehad, spreken sommigen van ‘tijdcodes gevangen’. In Europa telt één seconde videobeeld 25 frames. Spotten is aangeven op welk frame een ondertitel verschijnt en op welk frame hij weer verdwijnt.

Het is een integraal onderdeel van het ondertitelen. Ondertiteling die niet door de vertaler zelf is gespot, heeft daar vaak ook inhoudelijk onder te lijden omdat de tijdsduur van een ondertitel ook bepaalt hoe lang de tekst kan zijn. Een volle regel tekst vergt grofweg een leestijd van drie seconden.

Goed gespotte ondertitels volgen het ritme van scènes, dialogen en beeldwisselingen, zodat de kijker ze soepel kan lezen. De meeste kijkers kunnen na het zien van een scène niet direct zeggen hoeveel shots erin zaten. Ook bij spotting gaat het om verschillen die een leek misschien niet meteen ziet of kan benoemen, maar die wel degelijk van invloed zijn op het kijkplezier.

Helaas hebben niet alle zenders en producenten daar oog voor. Met name bij internationale zenders en bij dvd-ondertiteling wordt steeds vaker gewerkt met zogenaamde voorgespotte titels.
Meestal betekent dit de ondertitelvertaing in één taal gebruikt wordt als sjabloon voor de ondertiteling in andere talen. Een geldbesparend idee dat niet alleen voor minder kosten zorgt, maar ook voor minder kwaliteit, want het gaat niet alleen voorbij aan het soms grote verschil in ondertiteltraditie, maar ook aan dat tussen de talen en dat verschil vraagt regelmatig om een andere timing en indeling van de ondertitels.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s