Inkomen en uitgaan

Intijd, uittijd, tijdcode

Als ondertitelaars die woorden gebruiken, hebben ze het meestal niet over geld of vertier en spreken ze ook niet in Bijbelse termen over seks, al zouden ze daar zomaar toe in staat zijn. Nee, dit gaat om wanneer een titel in beeld verschijnt en weer uit beeld gaat. Zo keek uw ondertitelaar gisteravond naar Wim Wenders’ Der Himmel über Berlin en hoorde hij zichzelf denken: Alle titels komen te vroeg in en gaan er te vroeg uit.

De Nederlandse stijl is om een titel een ‘intijd’ te geven die een paar frames – 25 per seconde weet u nog wel – voor het moment ligt dat iemand begint te spreken en een ‘uittijd’ even nadat iemand is uitgesproken. De uittijd is wat flexibeler omdat vaak ook wordt gekozen om titels direct op elkaar te laten aansluiten wat een rustiger en daarmee minder storend beeld geeft. In- en uittijd bepalen hoelang een titel ‘in staat’, de duur. [En dat bepaalt weer hoe lang een titel mag zijn in woorden en spaties, maar daarover een volgende keer.]

Heden ten dage krijgt een ondertitelaar meestal een digitale videoclip aangeleverd waarop in beeld een zogenaamde tijdcode is te zien die in uren, minuten, seconden en frames het verloop van de clip aangeeft. Met de zeer gespecialiseerde software van tegenwoordig maakt de ondertitelaar dan een digitaal tijdcodebestand dat daarmee synchroon loopt en dat stelt hem in staat om de in- en uittijden te ‘vangen’. Soms staat er geen tijdcode in beeld. Dan begint alles gewoon bij nul of er komen aparte instructies om een bepaald starttijd aan te houden. De software biedt ook de mogelijkheid om de clip te bekijken met ondertitels zodat er gecheckt kan worden of alle ‘in- en outcues’ kloppen. Het is vaak Engelstalige software en ook ondertitelaars bezondigen zich wel eens een enkele keer aan de wijdverspreide gewoonte om niet te vertalen en Engelse termen over te nemen.

Advertenties

4 thoughts on “Inkomen en uitgaan

 1. Waren het geen 24 beelden per seconde? Zo staat me de befaamde uitspraak van Godard althans bij. En klopt het dat de gemiddelde intijd 6 seconden is?

  Like

  • Er zijn meerdere snelheden. Bij TV, waarvoor de meeste ondertitelaars werken, is het vrijwel altijd 25 frames per second (fps), bij ouderwets geprojecteerde, analoge film is het meestal 24 fps. Vandaar dat Godard daarover sprak en ook digitale filmkopieën die in bioscopen draaien zijn vaak nog 24 fps, maar zodra ze op TV komen worden ze meestal omgezet naar 25 fps. Zie ook: http://en.wikipedia.org/wiki/Frame_rate

   Er wordt vaak gezegd dat er gemiddeld zo’n tien ondertitels in een minuut langskomen. Zes seconden is ongeveer de tijd die er nodig is voor een titel met twee volle regels. Dat heeft te maken met de leessnelheid waarover binnenkort meer. Zelf heb ik de indruk dat het tegenwoordig eerder richting twaalf, dertien titels per minuut gaat. Dus dat de gemiddelde tijd dat een titel in staat korter wordt.

   Liked by 1 persoon

 2. Ik vang tijden, ik grab geen cues!
  Toen we nog VHS’jes gebruikten, moest er wel een VITC op staan, want anders konden we er niet mee werken. We moesten dus regelmatig checken of de bandjes wel ‘vitsten’.
  De VITC was een Video Integrated Time Code die zorgde dat je op de aangesloten computer een tijdcode binnenkreeg als je de VHS afspeelde…

  Overigens zeg ik niet ‘inkomen’ of ‘instaan’ maar ‘erin komen’ en ‘in beeld staan’.

  Like

  • Ja, dat vitsen was elders ook een term. En ons heerlijke ‘er’ wordt inderdaad vaak toegevoegd. En het precieze gebruik van de termen varieert natuurlijk sowieso, want is tot nu toe amper gedocumenteerd of genormeerd, en aan dat laatste lijkt me ook geen behoefte te zijn.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s