El otro, el mismo? Maar dan ondertiteld.

Eén liedtekst in drie verschillende arrangementen met drie bijbehorende videoclips waartussen de kijkluisteraar naar believen heen en weer kan schakelen, zonder ondertiteling, met de vertaling in Nederlandse ondertitels, of met Engelse ondertitels van de originele tekst die weer een knip-en-plakversie is van Engelse vertalingen van Spaanse originelen. Er was wel een definitieve montage van de zang, maar nog niet van de clips of de arrangementen – soms gaat ondertiteling net even iets anders.

screenshot The Book of Sand

screenshot The Book of Sand

Maar dat heeft de pret niet mogen drukken, getuige de vrijwel unaniem lovende recensies voor The Book of Sand van Michel van der Aa. Het zou zelfs een nieuw genre zijn: de interactieve digitale liedcyclus. Van der Aa putte voor zijn liedtekst uit het werk van Jorge Luis Borges, de Argentijnse meester die met al zijn labyrintische verhalen wel eens de bedenker wordt genoemd van een literair pre-internet. Op internet zelf is dat tekstueel al flink uitgebuit, maar muzikaal nog maar zelden. Luister, kijk en oordeel dus zelf, want iedereen kan The Book of Sand ondergaan op thebookofsand.net of gratis downloaden als app voor Apple-apparaten.

Idealiter had elke filmlaag zijn eigen ondertiteling gekregen om niet alleen mee te gaan in het ritme van de muziek, maar ook in die van de beeldwisselingen. Dat bleek helaas technisch niet haalbaar. Maar er is wel een ideale volgorde van ondertitelde filmfragmenten zodat het samengaan van muziek, beeld en tekst in ieder geval zo nu en dan optimaal is. Zou iemand die kunnen achterhalen?

Ook in andere opzichten is de ondertiteling van dit lied in drie delen niet echt standaard. Vakbroeders en -zusters zien vast afwijkende zaken in dit werkstuk van mijn hand, mijn vraag is echter of niet-ondertitelaars die ook zien. Ik ben benieuwd.

PS Wie met de webversie op thebookofsand.net aan de slag wil, kan op technische onvolkomenheden stuiten. Oudere apparaten en bepaalde browsers kunnen er minder goed mee overweg. Het werkt het best in de browser Chrome op een niet al te oude computer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s